New Times New Models Just another WordPress weblog

17Dec/090

Vabilo na konferenco NTNM

NOVI ČASI NOVI MODELI / NEW TIMES NEW MODELS
Mednarodna konferenca o upravnih modelih neodvisnih kulturnih centrov
MARIBOR, Slovenija, 28/29/30 januar 2010

Konferenca NOVI ČASI NOVI MODELI se bo ukvarjala z vlogo neodvisne kulture v procesu družbenega razvoja tako na globalni kot tudi na lokalni ravni, s posebnim poudarkom na obravnavi izvirnih, dinamičnih in trajnostnih modelov upravljanja neodvisnih kulturnih centrov ter na odnosu med le-temi in organi oblasti. Trodnevna konferenca bo zagotovila priložnost za posvetovanje s strokovnjaki, za primerjavo praks Vzhodne in Zahodne Evrope, predstavitev obstoječih primerov in za raziskovanje tako dobrih kot slabih praks s področja kulturnega razvoja. Osrednja tema projekta Novi časi Novi modeli / New Times New Models je vprašanje, kako izboljšati odnose med nosilci javnih pooblastil, zasebnim sektorjem in neodvisnimi kulturnimi centri. Konferenca bo opredelila in raziskala prepreke, ki onemogočajo kakovostne odnose, ustrezne zakonodajne rešitve in druge strukturne izzive, hkrati pa vzpostavila prostor za predstavitev tako dobrih kot slabih praks in inovativnih pristopov k problematiki.

OSREDNJE TEME
Otvoritveno predavanje »NOVA EKOLOGIJA USTVARJALNOSTI« - PHIL WOOD (Comedia)

1. ZAKAJ NEODVISNOST?
Fokus: Neodvisne organizacije in sodelovanje z javnim sektorjem
Kaj pomeni neodvisnost oziroma kaj to sploh je? Kaj neodvisnost pomeni za družbo (lokalno skupnost)? Kakšno odgovornost nosijo tako akterji javnega kot nepridobitnega sektorja? Zakaj in kako bi ta sektorja morala med seboj sodelovati in kako ob tem obdržati neodvisnost? Zakaj bi morale biti neodvisne skupine/organizacije deležne javne podpore?...

2. NEODVISNOST - KAKO?
Fokus: Pregled upravnih modelov neodvisnih kulturnih centrov
Konferenca bo obravnavala edinstvene izkušnje drugih držav in centrov pri oblikovanju in reševanju  strukturnih izzivov, ki izhajajo iz neodvisnega statusa kulturnih akterjev. Pregled upravljavskih modelov neodvisnih kulturnih centrov na Zahodnem Balkanu in v EU bo predstavil tako uspešne kot zgrešene pristope k trajnostno naravnanim modelom javno-zasebnega partnerstva na področju kulture.

3. NOVI MODELI UPRAVLJANJA
Fokus: Modeli, ki temeljijo na sodelovanju neodvisnih akterjev ter institucionalizacija njihovega odnosa z lokalno oblastjo
Udeleženci konference bodo imeli priložnost skupaj raziskovati, kako oblikovati in implementirati strategije in kulturne politike, ki bi lahko vzpostavile participatorne modele upravljanja in hkrati ohranile različne oblike neodvisnosti kulturnih centrov.
Udeleženci konference bodo teme raziskovali s predstavitvami študij primerov, panelnimi razpravami strokovnjakov in poznavalcev in z delom v manjših skupinah. Na podlagi izsledkov bodo skupaj oblikovali strokovno utemeljene zaključke, ki bodo lahko v prihodnosti služili kot smernice za izboljšanje obstoječih ali kot temelji prihodnjih modelov upravljanja. Osnutek celotnega programa si lahko ogledate na www.pekarna.org/ntnm.

SODELOVANJE

K sodelovanju in udeležbi ste vabljeni vsi, ki vas v strokovnem oziru tematika konference zanima, predstavniki oblasti, odgovorni za področje kulture na nacionalni, regionalni ali lokalni ravni, zainteresirani kulturni delavci, strokovnjaki in izkušeni praktiki, dejavni na področju kulture, svetovalci za kulturne politike in raziskovalci.
Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.
Rok prijave: 15. januar 2010
Udeleženci, ki se prijavijo do 31. 12. 2009, imajo 50% popusta pri prijavnini.
Več informacij o prijavi najdete na podstrani PRIJAVA.

ROK ODDAJE ZA ŠTUDIJE PRIMERMOV PODALJŠAN!
Še zmeraj lahko prispevate študijo primera upravljavske strukture vašega centra. Rok oddaje je prestavljen na 25. 12. 2009! Izbrani avtorji bodo pozvani k sodelovanju na konferenci s predstavitvami študij primerov v trodnevnem programu in v ustrezni dokumentaciji. Navodila za pripravo študije si lahko ogledate TUKAJ.

LOKACIJA
Konferenca se bo odvijala v Kulturnem centru Pekarna, Maribor, Slovenija
Naslov: Kulturni center Pekarna - Pekarna magdalenske mreže
Ob železnici 16, 2000 Maribor, Slovenija
www.pekarna.org,   http://www.culturalprofiles.net/slovenia/units/6525.html

KONTAKT
Konferenčna pisarna: case2case@gmail.com (Marko Brumen, vodja projekta)
Prijava: pikapolonca.si@gmail.com (Polonca Podgoršek, koordinatorica konference)

Obisk g. Wooda je omogočil British Council Slovenia

Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.