New Times New Models Just another WordPress weblog

Marin Lukanović

Marin Lukanović (Reka, 1979) je v različnih hrvaški nevladnih organizacijah aktiven že od leta 1996; sprva v mirovnem gibanju (Škola miru), kasneje pa v sektorju neodvisne kulture. Hkrati s študijem v Bologni je kot asistent režiserja sodeloval pri snemanju številnih filmov, po vrnitvi v domovino pa je kot režiser, asistent režiserja in video umetnik začel sodelovati s hrvaškimi gledališkimi skupinami. Sodeluje z Narodnimi gledališči v Reki, Zagrebu, Osijeku in Mariboru ter neodvisnimi gledališkimi skupinami, kot npr. Ulysses Teater in Trafik. Njegov dokumentarec "'Rikard Benčić', for example", ki ga je posnel z Nadijo Mustapić, je del zbirke Muzeja moderne in sodobne umetnosti Reka. Dela tudi kot organizator delavnic reški aktivistični skupini za dokumentarni film Filmaktiv, od leta 2007 je koordinator Molekule, bil je član sveta mreže Clubture (2006-2008), od leta 2008 pa je član Odbora za novomedijsko kulturo pri hrvaškem ministrstvu za kulturo.


Molekula je produkcijski in predstavitveni prostor v centru Reke ter združenje organizatorjev, ki skupaj delujejo v tem prostoru. Cilj Molekule je nudenje prostora za produkcijo in/ali predstavitev sodobne umetnosti in kulture, gostitev družbeno angažiranih manifestacij, predavanj, razstav, performansov, predstavitev, branj, projekcij, predstav, sejmov, delavnic in izobraževalnih programov ter vzpostavljanje in vzdrževanje kontaktne točke in zbirališča za mlade.
Molekula je hkrati tudi prostor, ki ga njenih šest članov uporablja za razvoj in predstavitev svojega dela; platforma sodelovanja med šestimi organizacijami članicami ter prostor, ki ga uporabljajo druge skupine, organizacije in posamezniki, ki stremijo k podobnim ciljem.